lauantai 24. toukokuuta 2008

klo 13.10, Tampere, Rick Falkvingen puhe (pitkä versio)

Ruotsin Piratpartietin perustaja Rick Falkvinge aloittaa puheensa. Tämä on pitkä versio, lyhempänä alempana.
(Sisältänee paljon kirjoitus- ja kielioppivirheitä, engrisihiä ja sekakieltä: kirjoitettu sitä mukaa kun Rick puhui.)

Kalvo: Welcome to the fight!
Aina kun Rick on tutustumassa uuteen Piraattipuolueeseen, voi hän tuntea huonessa olevan energian ja innostuksen. Saksassa hän odotti tapaavansa kaksi tyyppiä ja nettisivun, mutta kohtasikin kokoushuoneen jossa on ~50 ihmistä. Samaa näkyy nyt Suomessa. Kaduille lähteminen, ihmisille puhuminen ja allekirjoitusten kerääminen on vaikeaa, mutta meillä on varmasti mahdollisuus onnistua.

Kalvo: "If you follow the rules, you will always lose."
Jos aina teet sen, minkä muut ihmiset odottavat sinun tekevän, et ole oman elämäsi hallinnassa. Tällöin häviät aina.

Kalvo: Every new global political movement has followed a certain pattern.
- first, wild activism, often illegal

Työväenliike, vihreä liike, jne.

- second, organized activism and lobbying
- third, the issue is politicized

Vihreät aktivistit -> Greenpeace -> Vihreä liitto
Orjien vapauttajat -> Puolueet
Yksittäiset warettajat -> Piraattiliitto, Piratbyrån -> Piraattipuolue, Piratpartiet

Jokainen uusi poliittinen liike on tuottanut uusia ideoita jotka eivät olleet vanhalla jatkumolla. Liberaaleilta kysyttiin suosivatko he kirkkoa vai valtiota, sosialisteita kysyttiin olivatko he konservatiiveja ja liberaaleja. Sama Vihreiden ja nyt Piraattipuolueen kanssa: ovatko piraatit vasemmalla vai oikealla? Emme kummellakaan!

Kalvo: Every new generation must re-conquer democracy

1850-luku: Liberaalit
1880-luku: Sosialistit / työläisten oikeudet
1920-luku: Euroopan demokraatit, tasa-arvo
1960-luku: Kansalaisoikeusliike
1980-luku: Vihreä liike
2000-luku: Piraatit

Kun Rick on puhunut Yhdysvalloissa, kolmannes yleisöstä tuntee Piratpartietin, mutta eivät osaa mitään muuta eurooppalaista puoluetta. Piraattipuoleita on perustettu lukemattomia ympäri maailmaa. Piraatit ovat kansainvälinen ilmiö.

Kalvo: Four Levels of Winnage

Opetuksia muualta maailmasta. Piraattipuolue ei voi voittaa matkimalla isoja puolueiden strategoita: meillä ei ole heidän resurssejaan, kontaktejaan tai kannattajiaan. Mutta meillä on omat vahvuutemme.

Kalvo: Heikkoutemme
- Piss poor
- No connections in establishment
- Mainstream media thinks we're a joke
- Many voters have never even heard of us
* Useimmat äänestäjät eivät osaa edes nimetä valtapuolueita, puhumattakaan mariginaalista.
- Little ownage of issues
* Piratpartiet "ottanut haltuunsa" tiedostonjakoasiat Ruotsissa, mutta se oli vaikeaa.
- Narrow platform perceived as a weakness
* "Yhden asian puolue"

Kalvo: Vahvuutemme
- Communicate better, faster, and on a larger scale than any other political organization
- Used to low-budget, high-impact message storms
* Falkvinge mainosti Piratpartietin kotisivua vain heittämällä linkin yhdelle irkkikanavalle: kahden päivän aikan 2 miljoonaa hittiä
- Don't need large support - 90% can hate us and we still win
* Meillä on varaa provosoida väkeä: on parempi että meitä vihataan ja tunnetaan kuin että olemme tuntemattomia.
- Capable of real change through narrow platform
- Able to build a more efficient organization at a fraction of resources: can scale out
* Iso puolue käytti puoli miljoonaa euroa lähettääkseen esitteen Ruotsin joka kotiin: Piratpartiet teki PDFn ja pyysi jokaista vapaaehtoistaan tulostamaan 100 kappaletta ja jakamaan niitä.
- The ideas win in every debate, every time
* Mediateollisuus on alkanut kieltäytyä väittelyistä Ruotsissa, koska tietävät etteivät voita.
- Extremly devoted volunteers

Kalvo: Winnage on the Strategic Level
Mistä saamme tarvitsevamme äänet and miten? Laatu vs. määrä: aktivisteilla ja think-tankeilla on varaa olla radikaaleja. Argumenttien laatu ja koherenttius on kaikki jolla on väliä, mutta poliittisilla puolueilla on oltava sana joka asiaan nopeasti. Liikkeen pitäminen kasassa: puolueen hajoaminen useaan osaan on pahin asia mitä voi tapahtua. Tämän vuoksi Piratpartietilla ei ole talouspolitiikkaa agendallaan. Mikä on suunnitelma maailman muuttamiseksi? Paikalliset valtiot ovat vain alku, koko maailma on tavoite. Poliittisen maiseman ymmärtäminen: ketkä ovat todennäköisimmät liittolaiset, ketkä viholliset. US Chamber of Commerce pitää Piratpartietia vakavana tekijänoikeuksien kunnioittamisen vihollisena.

Kalvo: Strategic Lossage
Italia hajosi useisiin osiin: webosoitteen omistaja päätti että piraattijutut on hyviä, mutta tiedostonjakaminen pitäisi pysyä laittomana. Ranskan piraattipuolue hajosi kahteen osaan, syistä joita Rick ei ymmärrä. Tanskassa oli piraattipuolue joka päätti tahtovansa olla sosialistinen: heillä oli liikaa tavaraan ohjelmassaan, eivätkä koskaan päässeet liikkeelle. Idealistisuus / fundamentalistisuus: ihmiset joiden mielestä tekijänoikeutta ei pitäisi olla yhtään lainkaan, joiden mielestä meidän pitäisi olla täysin fanaattisia Open Source-liikkeelle. Rick vastusti tekijänoikeuksia aluksi kokonaan, totesi sitten ettei sillä saisi tarpeeksi kannatusta.

Kalvo: Why Europe?
Miksi pystymme muuttamaan asioita täällä, emmekä Yhdysvalloissa tai Aasiassa? Avaineste tekijänoikeusuudistukselle ovat kauppasopimukset ja kauppapainostus. Tämä vaatii isomman talouden kuin uhattava. EU on nyt maailman suurin talous, jolla on 15 biljoonan dollarin talous. Yhdysvalloilla on 14 biljoonaa, Aasialla noin 7. Kukaan ei pysty uhkaamaan EU:ta kauppapakotteilla. Lisäksi EU:ssa tekijänoikeusasiat ovat vielä valtiotasolla, Yhdysvalloissa ne ovat liittovaltiotasolla. Siksi tämä on paras paikka käynnistää kansainvälinen IP-muutos.

Kalvo: Winnage on the Tactical Level
Scale out: sen sijaan että hankittaisiin kalliimpia ja parempia koneita, ostetaankin lisää. Eli: mahdollisimman vähän keskittämistä puolueessa, aktiviteetin työntämistä mahdollisimman paljon "reunoille", yksittäisille aktivisteille. Rick rekrytoi vain viisi johtajaa, joista jokainen rekrytoi alajohtajia aina kaupungin sisäisiin osastoihin asti. Lähetetään PDFiä 500 ihmiselle tulostettaviksi, sen sijaan että yksittäinen keskustoimisto tulostaisi kaikki. Hankitaan tukea laajalta määrältä väkeä, sen sijaan että luotettaisiin yksittäisiin lahjoittajiin. Joku laitetaan ilmestymään jokaiseen tapahtumaan jonka tekijänoikeusjärjestöt järjestävät.

Educate ambassardors, use Word-of-Mouth: rekryä ihmisiä puhumaan omille ystävilleen, opeta ne tarpeeksi itseluottaviksi että uskovat mainostaa asiaa ja puhua siitä aivoimesti.

Trust people: Ihmiset haluavat tämän onnistuvan, rohkaise heitä yrittämään! Piratpartietissa ainoa kielletty asia on luvan pyytäminen. Luvan pyytäminen vaatii jotakuta muuta ottamaan vastuun puolestasi, eivätkä he mitenkään välttämättä osaa päättää asiaa paremmin kuin sinä. Vaikka tapahtumaa suunniteltaisiin komiteassa puoli vuotta, jokin menee kuitenkin pieleen. Ongelmat voi aina hoitaa sitten kun ne tulevat esille, se on sen ajan murhe.

Build Community: Lue sosiaalinen liima ihmisten ympärille, laita ihmiset tapaamaan toisiaan. Ei tarvitse olla mitään muodollista, kunhan ihmiset näkevät toisensa vaikka oluen ja pizzan yhteydessä. Kun jotain tapahtuu, silloin ihmiset joutuvat soittamaan toisilleen ja kommunikoimaan keskenään.

Kalvo: Tactical lossage
Fail to scale out: Muutama ihminen halusi tarkan vallan ja roolienjaon. Wikipedia ja Linux toimivat ilman keskitettyä hallintaakin! Yhteisöt toimivat!
Failing to build a community: Jos järjestö ei kasva reunoiltaan, scale out ei onnistu eikä väkeä tule tarpeeksi.

Kalvo: Community on many levels
Forum, wiki, front page with comments, several 24/7 chat channels, good-ole e-mail, mailing lists, network of prominent bloggers, pirate news outlets (TorrentFreak, Piraattiliitto, IDG), mass SMS transmissions. Kun Piratpartiet vielä koetti siepata jotain agendaa itselleen median silmissä, oli keino lähettää tekstari kaikille aktivisteille: yhtäkkiä uutiseen ilmestyi hirveä piraattikomentoija-aalto.

Kalvo: Ideas don't make a difference. People who stand and be counted for the ideas make all the difference. Asiat eivät tapahdu itsestään.

Kalvo: Winnage on the media level
Massamedia ei välitä meistä, joten strategia ei saa riippua siitä. Jos perustamme onnistumisemme jostain jota emme voi hallita, emme voi voittaa. Siksi mainostetaan niin paljon ihmiselle puhumista. Ihmiset ovat ihmisiä ja saattavat mokata televisiossa: sitä sattuu, pari epäonnistumista ei vielä kaada maailmaa. Me olemme tämän sukupolven puolue. Piratpartiet on ainoa puolue joka ei epäröi laittaa 16-vuotiasta televisioon puhumaan puolestaan. Tekniikkamedia pitää vallata: niillä on yleisesti positiivisin suhtautuminen meihin. Erityisesti kommenttiosiot pitää ottaa haltuun, ja niillä on hyvä rekrytoida. Lehdistötiedotteet pitää saada ulos kun toimittajat vielä kirjoittavat juttuja: täydellinen tiedote liian myöhään on täysin turha, kohtalainen tiedote heti uutisen aikaan tulee siteeratuksi. 30 minuutin sisään

Kalvo: International level
Kansainväliseen piraattiliikkeeseen pitää ottaa osaa, kansainvälistä sähköpostilistaa tulisi seurata. Seuraa kansainvälisiä konferensseja, tunne yhteisyys kaikkien muiden piraattipuolueiden kanssa.

Kalvo: Rhetorical tips

Record labels are losing money!
- Good. That's a sing of a functional market.

How will the artists get PAID?!
- The day thy want to make money, they're enterpreneurs. Same rules apply to them any other enterpreneurs on the planet: provide that which people want to pay for.

Stealing is wrong!
- Copyright is a government-enforced private monopoly. File sharing is a monopoly infringement, like if Stockmann were to sell dinner win. ("Vasemmisto vihaa kaikkea yksityistä, oikeisto kaikkia monopoleja, ja anarkistit kaikkea hallituksen pakottamaa.")

File sharing must be stopped!
- File sharing is a historical fact. Being for or against file sharing is like being for or against organic carbon compounds. You can argue for or against it all day if it makes you feel good, but it's not going to change a thing.

- However, the politicians that are trying to stop file sharing have the potential to do real damage and introduce a big brother society beyond Orwell's nightmares.

Copyright - 3 stage rocket
File sharing is here to stay.
- No technical innovation adopted by millions have ever gone away

The costs of trying to stop it are unacceptable
- every right hs a cost of enforcement associated with it. The cost to society of prevetning people from communicating already-published data is not acceptable.

Politicians have not understood this and are not interested in trying to.

Rhetoric tips: Patents
Unfortunately, nobody cares about patents. Exceptions: software patents and pharma patents.

Rhetoric tips: Privacy?
If you've got nothing to hide, you've got nothing to be ashamed of, right?
- So you never lock the bathroom door?

The rules may change.
+ The interpretation of isolated data is often enough to cause suspicion.
- Jos pysähdytään säännöllisesti bordellikadulla jonka varrella isoäiti asuu...
- Jos käydään säännöllisesti baarissa jonka tarjoamaa peurapaistia rakastaa...
+ People have a basic need for privacy.
- Ei kukaan kerro itsestään kaikkea kaikille, jota kaikki tarvitsevat. 
+ Bonus: for societyto evolve, privacy is absolutely required. It's deviants who cause change and progress.
- 1930-luvulla Ruotsissa oli kiellettyä olla homoseksuaali. Olisiko kukaan kyseenalaistanut lakia jos kaikkia puhelimia olisi kuunneltu?

Any reasonable man adjusts himself to the world, while unreasonable men adjust the world themselves to the world. The world depends on unreasonable men - don't outlaw them!

Europarlamenttivaaleja koordinoidaan Euroopanlaajuisesti EU-vaaleja varten, Piraattipuolueen tukea toivotaan!

Raikuvat aplodit.

4 kommenttia:

Samuli Pahalahti kirjoitti...

Kuvasiko kukaan videolle Falkvingen puhetta?

Kaj Sotala (Xuenay) kirjoitti...

Juu, yksi ihminen ilmeisesti otti.

(Saakos muuten Piraattiliittoon uutisen/linkin tästä blogista?)

DolbyC kirjoitti...

"Meillä on varaa provosoida väkeä: on parempi että meitä vihataan ja tunnetaan kuin että olemme tuntemattomia."
Tuolla periaatteella ei ääniä tipu, mutta jatkakaa toki sillä linjalla.

"Liikkeen pitäminen kasassa: puolueen hajoaminen useaan osaan on pahin asia mitä voi tapahtua. Tämän vuoksi Piratpartietilla ei ole talouspolitiikkaa agendallaan."
Piraatit haluavat puuttua talouselämän lainalaisuuksiin ja sotkea talouselämän, he eivät kuitenkaan halua ottaa talouspoliittista kantaa eli kertoa, miten talouden tulisi heidän mielestään toimia. Löytyykö jostain vielä itsekkäämpi ja vastuuttomampi näkemys poliittisesta vaikuttamisesta?

"Mikä on suunnitelma maailman muuttamiseksi? Paikalliset valtiot ovat vain alku, koko maailma on tavoite."
"Today Germany, tomorrow the world!", sanoi kuka piraattien esikuva? :-)

Kaj Sotala (Xuenay) kirjoitti...

Tuolla periaatteella ei ääniä tipu, mutta jatkakaa toki sillä linjalla.

Enemmän niitä tippuu kuin puolueelle jota kukaan ei tunne. Demokraattisessa vaalijärjestelmässä riittää, että edustaja saa kohtalaisen pienenkin osuuden äänistä - sillä ei ole väliä, vaikka kaikki ei-äänestäneet vihaisivat.

Piraatit haluavat puuttua talouselämän lainalaisuuksiin ja sotkea talouselämän, he eivät kuitenkaan halua ottaa talouspoliittista kantaa eli kertoa, miten talouden tulisi heidän mielestään toimia. Löytyykö jostain vielä itsekkäämpi ja vastuuttomampi näkemys poliittisesta vaikuttamisesta?

Selvennetään: talouspolitiikkaa tekijänoikeus- ja patenttiakseleiden ulkopuolella. Nämä asiat luonnollisestikin liittyvät talouteen, sitä ei ole kieltämän.